Quantcast
Channel: Synlighetsbloggen » Twitter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

#NMDshirky – Terrordøgn på Twitter & Bambuser

0
0

Da Clay Shirky gjestet Bergen torsdag i forrige uke arrangerte Nordiske Mediedager en spesialevent der Der NRKs Anders Hofseth og Måns Adler fra Bambuser innledet. En oppsummering av Shirkys gode foredrag kommer en av de nærmeste dagene. Men først presenterer vi høydepunktene fra Hofseth og Adler.

Terrortwitter

Anders Hofseth (@andorand på Twitter) fra NRKbeta (NRKs sandkasse for teknologi og nye medier) kom til #NMDshirky for å fortelle om hvordan de studerte tweets (twittermeldinger) fra 22. juli og døgnene som fulgte. Hofseth oppdaget raskt at Twitter var stedet for å få ny informasjon først. Han merket seg også at stemningen og fokuset endret seg i løpet av helgen. I NRKbeta ønsket de å se nærmere på dette og valgte derfor å analysere twittermeldingene fra perioden 22. juli til 29. juli. Ved hjelp av verktøyet hashtracking fikk de (ved bruk av noen utvalgte søkeord) tilgang til nesten 250.000 tweets som omhandlet Utøya, bomben ved regjeringskvartalet!

De så at reaksjoner på det som skjedde kom tidligere enn innslag i massemediene. Men mange av twittermeldingene var også reaksjoner på TV-bilder, reportasjer, radio-innslag med mer.  For å filtrerer ut slik støy valgte NRKbeta seg noen nøkkeltweets (ca 5000 meldinger).

Ta en titt på http://nrk.no/terrortwitter/ for å se det hele selv. Her kan du få frem enkeltmeldinger, se når det var flest meldinger, tidlig islamhat (før gjerningsmannen var kjent) endringer i stemninger og følelser med mer. Hofseth poengterte at utvalget er skjevt, og at dette i bestefall er pseudovitenskap. Men det er likefullt interessant og viser noe sentralt ved samfunnets reaksjon på terroraksjonen mot regjeringskvartalet og Utøya og vår digitale virkelighet.

Hva vi lærte?

–At dette i tillegg til å være en veldig god og interessant visualisering av hendelsesforløpet i en dyptgripende nasjonal hendelse så ser vi at ting skjer raskt på Twitter, ofte først og slik sett er en sentral arena for et åpent offentlig ordskifte. Det er opplagt en sentral kanal å følge med på for alle som har behov for å følge med og få sine budskap ut raskt.

Se også:

Bakom 244 034 terror-tweets

Da Twitter gikk fra kos til kaos

Samlet inn varme klær via Twitter

Bambuser – Live video fra smartelefonen

Måns Adler (@manster på Twitter) fortalte om videostreamingtjenesten Bambuser!
 På mange måter en ren produktpresentasjon fra grunderen selv. Men med en tjeneste/produkt som er så sentral for Shirkys interessefelt og relevante brukseksempler passet Adlers innlegg finfint. Jeg fikk også en kort prat med ham på minglingen etter arrangementet. En energisk og engasjert mann med et godt produkt!

Da de startet Bambuser var ideen er å få ned produksjonskostnaden på live-video. Presentere et tydelig alternativ til TV-stasjoner som lager “kvalitetsprogrammer” og livesendinger med høy produksjonskostnad. Hovedspørsmålet grunderende stilte seg var hva som ville skje med en lettere tilgang til å filme/sende. Hva vil folk titte på? –Ville man se fedre som fulgte datterens fotballkamp live via morens livestream når de selv ikke kunne være tilstede?

De oppdaget tidlig at Bambuser ble brukt aktivt under den arabiske våren.
Allerede høsten 2010 kom det bambuser-strømmer der vanlige egyptere dokumenterte og kringkastet politiovergrep. Mange som filmet fikk sine telefoner beslaglagt og innhold slettet. Fordelen til de som hadde brukt Bambuser var at filmdokumentasjon av overgrep var ute på nett før politiet rakk å gjøre beslag. På valgdagen Egypt hadde i november 2010 registrerte Bambuser 10.000 filmer, mens ingen internasjonale valgobservatører var på plass. Adler hevder de viktigste kanalene var blogger, Twitter og Bambuser! Facebook har også vært viktig, men er et mer lukket nettverk der info spres noe tregere og er mindre tilgjengelig.

Adler viste også frem et opptak fra en som syklet med en Bambuser-strøm rett etter bomben i Oslo 22. juli og viste skadene direkte på nett. Etter 6 minutter satte Danmarks radio opp en direkte stream til denne videoen.

I Sverige har redningstjenesten begynt å bruke Bambuser til å sende direkte til politiet mfl. De ser at Bambuser er en enkel og billig løsning.

I spørrerunden kom det frem at det var lettere enn forventet å få lokale medier til å bruke verktøyet, det er et lokalt press for å få det ut. Men de har oppdaget at det er mer penger å selge Bambuser til bedrifter som ønsker en god, stabil og reklamefri løsning for streaming av events med mer.

For de som fulgte godt med dukket også opp en forretningside (som ble gjentatt av Shirky). Det er opplagte språkproblemer i vår globale digitalt synkroniserte virkelighet. Når det livestreames til hele verden fra den arabiske våren så er det et stort behov for simultanoversettelser. Det samme problemet oppdaget Elise Aasen når det ble tvitret fra Norge 22. Juli. Hun gikk raskt i gang med å oversette de viktigste norske tweetsene til engelsk. Noe hun for øvrig også hadde gjort under livesendingen fra #Hurtigruta.

Avsluttningsvis ble det stilt spørsmål ved personvermessige problemstillinger ved tjenesten (at man blir filmet og sendt ut live uten samtykke). Her hadde Adler vage svar og problemstillingen ble kokt ned til at dette er et uutforsket området (nytt verktøy) og ansvaret ligger på brukeren.

Men det er et genialt enkelt og lite verktøy. Hvorfor ikke Google (YouTube) har utviklet en tilsvarende funksjon, eller bare kjøpt Bambuser kan man lure på. Det er vel tenkelig at Adler & co har fått et tilbud men ikke ville gå i Dodgeball-fella. Nå kjenner ikke jeg YouTubes API i detalj, men det er likevel opplagt at Clay Shirky har et viktig poeng om man bør åpne opp sine tjenester for bidrag fra sine kunder og brukere. Når det er lettest mulig for flest mulig å bidra med stort eller smått i utviklingen av ditt produkt øker sjansen for gode bidrag og sterk utvikling. Facebook med sitt åpne API og Apples iPhone med app store er av de tydeligste eksempler på dette.

Related posts:

  1. Ta med vennene i prøverommet
  2. Sosiale medier for det offentlige (#Some_off)
  3. De viktigste digitale kanalene

Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images